Míša, 1. Leden 2010

Poslední den v roce jsme oslavili s Kubou a jeho francouzskými kamarády. Kolem druhé hodiny jsme se sešli v The Rocks Observatory parku. I v takto brzkou hodinu tu bylo dost lidí. Zabírali si ta nejlepší místečka s výhledem na Harbour Bridge, aby o půlnoci mohli shlédnout nejkrásnější světelnou podívanou.  I my jsme se dokázali vcucnout na jedno slušné místo. Zabrali jsme kus trávy, kde nás později bylo tak kolem deseti.

Nakonec jsme nějaké místečko našli

V Sydney je všude přísně zakázáno pít na veřejných prostranstvích. Observatory park byl jedním z hodně mála míst podél  pobřeží  Sydney Harbour, kde to  bylo povoleno. A podle toho to také vypadalo. Všichni byli dokonale napakovaní plechovkami piv a pytli vína (něco jako český krabicák – ovšem ten australský chutná docela obstojně). My jsme měli namíchanou houbu. Šampáňo jsme nekupovali, přeci jen je dost drahé. Postupem času jsme ještě dokoupili pár plechovek piv. Čekat na půlnoc od dvou hodin odpoledne je docela dlouhá doba, takže hlad a žízeň byla dost veliká. Dokonce se i vybralo počasí a začalo pražit sluníčko. Stihli jsme se i pěkně přichytnout.

Odpoledne se mraky rozutekly a začalo svítit slunce

Když se začalo stmívat, z parku se stala pořádná sardinkárna – hlava na hlavě. A všichni v bujaré náladě. Z piknikových dek už nic moc nezbylo, všichni spíše postávali kolem. Na zemi se vytvořila dobrá skládka z odpadků. Škoda, že nehledali úklidáře na další den, klidně bych šla – mohla to být dobrá brigáda.  V devět začaly první ohňostroje pro dětičky. V celém Sydney jich bylo najednou z různých míst možná deset. A všechny byly stejné, aby lidi o nic nepřišli a všichni tak mohli prožít stejnou podívanou.  Ohňostroje nebyly zas tak velké, byla to jen taková decentní příprava na půlnoc.

Večer se udělalo nepříjemné vedro. Vzduch byl vlhký, no jak by Ozíci řekli – humid.  Člověk měl pocit, že je Sydney úplně vydejchané. Do půlnoci to uteklo hodně rychle a jako jedni z prvních jsme oslavili začátek nového roku 2010. Letošní hlavní ohňostroj tu byl ve znamení třináctého úplňku, který prý bývá s modrým zabarvením. Takže i pyrotechnici si vyhráli a vytvořili modré světelné efekty, které jsou jedny z nejdražších. Podle dnešních novin prý novoroční podívanou shlédlo 1,5 milionu lidí.

A tohle už je správný ohňostroj

Kolem jedné hodiny jsme vyrazili na autobus. Po celém dni jsme byli unavení a těšili se do postele. Na autobus jsme museli ťapkat hodně daleko, centrum města bylo celé uzavřené. Všude se pohybovaly mraky lidí. Sydney se proměnilo v jedno velké smetiště se spoustou opilých lidiček. Docela zajímavá podívaná, když si člověk uvědomí, jak je to jinak krásné pulzující město. Když jsme dorazili na zastávku, museli jsme se zařadit do kdesi v dálce končící fronty. Ta byla postupně odbavována přijíždějícími autobusy. Do postele jsme padli kolem třetí hodiny ranní a dneska jsme vstávali až v jednu hodinu, a to se nám ještě moc nechtělo.

Takto jsme tedy oslavili Silvestra o deset hodin dříve než Vy v Čechách. Doufáme, že i Vaše oslavy se vydařily dle všech očekávání. A teď už nezbývá nic jiného než vykročit do nového roku pravou nohou!!! Šťastný a úspěšný rok Vám všem přejeme od protinožců!!!

A takhle vypadá Nový rok po australsku.

Nový rok


Kompletni galerie (Part 17 – NYE)

Podobné příspěvky